Pages

Tuesday, July 26, 2011

Riak, Orang Pertama di Campak ke Dalam Neraka Allah

Diriwayatkan daripada Amirul Mukminin 'Umar bin Khahtab r.a., ia berkata : Aku pernah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:

" Sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan setiap orang hanya memperolehi apa yang ia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya kerana Allah dan RasulNya maka hijrahnya itu kepada Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang akan ia memperolehinya atau kerana perempuan yang ingin dinikahinya, maka hijrahnya itu kepada apa yang dihijrahkan kepadanya.  "

Tersentuh apabila membaca satu riwayat hadis mengenai amalan-amalan yang dikerjakan diatas muka bumi Allah s.w.t ini disangkakan menggunung tinggi pahalanya tetapi alangkah ruginya, tidak mendapat apa-apa balasan pahala pun daripada Allah s.w.t.

Daripada Abu Hurairah r.a, Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya manusia yang pertama diadili pada hari kiamat ialah seseorang yang mati syahid. Orang itu dihadirkan dihadapan Allah, lalu diingatkan akan nikmat-nikmat yang pernah diberikan kepadanya dan orang tersebut mengakui akan nikmat tersebut. 

Allah bertanya: " Apakah yang engkau lakukan untuk mensyukuri nikmat-nikmat ini? ". Orang itu menjawab: " Aku berjuang dijalanMu sehingga terbunuh syahid."  

Allah berfirman: " Engkau berdusta! Akan tetapi engkau berjuang agar disebut sebagai pemberani. dan sememangnya orang ramai telah menyebutnya." Orang itu lalu diseret diatas wajahnya, kemudian dicampakkan ke dalam neraka.

Allah lalu memanggil seseorang yang belajar ilmu, mengajarkannya dan membaca al-Quran. Orang itu dihadirkan dihadapan Allah, lalu disebutkan kepadanya semua nikmat Allah sehingga ia mengingatinya.

Allah bertanya: " Apakah yang engkau lakukan untuk mensyukuri nikmat-nikmat ini? ".Orang itu menjawab: " Aku mempelajari ilmu, lalu mengajarkannya dan membaca al-Quran."  

Allah berfirman: " Engkau berdusta! Akan tetapi engkau belajar agar disebut alim dan membaca al-Quran agar disebut qari (hafiz). Dan sememangnya orang ramai telah menyebutnya. Orang itu lalu diseret diatas wajahnya, kemudian dicampakkan ke dalam neraka. 

Allah lalu memanggil seseorang yang telah diberikan harta yang melimpah ruah.  Orang itu dihadirkan dihadapan Allah, lalu disebutkan kepadanya nikamt-nikmat Allah sehingga ia mengingatinya.
 
Allah bertanya: "Apakah yang engkau lakukan untuk mensyukuri nikmat-nikmat ini? " Dia menjawab: "Aku membelanjakannya ditempat-tempat yang engkau kehendaki." 

Allah berfirman: "Engkau dusta! Akan tetapi engkau melakukannya agar dikenali sebagai dermawan. Dan sememangnya orang ramai telah menyebutnya. Orang itu lalu diseret diatas wajahnya, kemudian dicampakkan ke dalam neraka.

Hadis diatas menyebut mengenai orang yang pertama dicampakkan kedalam neraka Allah adalah mereka yang suka menipu agama Allah. 

Mereka beribadah adalah semata-mata untuk menujuk-nujuk kepada manusia, si fulan seorang yang rajin beribadah dan bukan diniatkan kerana Allah. Semoga Allah memberikan keikhlasan didalam hati-hati kita dan dijauhkan daripada sifat riyak yang terkeji ini.

0 comments:

Post a Comment

Halwa Telinga

 
Copyright 2009 Rimbunan Taqwa. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
Blogger Showcase