Pages

Friday, April 8, 2011

Taraf - Tauladan Uwais al-Qarni

Rasulullah s.a.w menutup khutbah haji wida'nya dengan sabdanya yang bermaksud: "Anda yang hadir di Arafah ini hendaklah menyampaikan sesuatu daripadaku kepada mereka yang tidak hadir, kerana mungkin mereka yang mendengar daripadamu lebih cerdik dan bijak daripada kamu yang mendengar daripadaku sendiri." 

Justeru itu, imam al-Ghazali r.a mengingatkan agar tidak pandang rendah terhadap sesiapa jua, kerana kita tidak tahu boleh jadi orang yang dipandang rendah lebih baik daripada kita akhirnya.

Rasulullah s.a.w berpesan kepada Saiyidina Umar r.a dengan sabdanya yang bermaksud: "Jika kamu berjumpa dengan seorang dari Yaman yang bernama Uwais al-Qarni, hendaklah Uwais doakan kamu kerana doanya makbul. Uwais dikenali oleh ahli langit (para malaikat) walaupun tidak dikenali oleh ahli bumi (manusia).

Nabi s.a.w mengenalinya meskipun tidak sezaman dengannya, beliau wali Allah yang masyhur di kalangan para malaikat, kerana ketaatanya kepada ibunya dan kasih sayangnya kepada fakir miskin.

Sebagai pengembala unta, beliau mendapat upah beberapa dirham, sebahagian kecil untuk belanja makan dan minum diri dan ibunya dan selebihnya disedekahkan kepada fakir miskin.

Pada malam harinya, beliau berdoa kepada Allah andai pada hari itu ada orang yang mati kelaparan, semoga Tuhan tidak meletakkan kesalahan dosa kepadanya, kerana ia sudah tiada apa-apa lagi kerana semuanya telah diberi kepada fakir miskin.

Pada zaman Abu Bakar as Siddik menjadi khalifah, Uwais tidak muncul sehingga Umar r.a sendiri menjadi khalifah, barulah dapat bertemu ketika Uwais menunaikan haji bersama kabilah dari Yaman. Beliau bertugas sebagai pengembala unta kenderaan kabilah tersebut.

Di kalangan kabilah dari Yaman ada yang merasa hairan bagaimana seorang Khalifah Amirul Mukminin yang mulia hendak bertemu dengan seorang pengembala unta yang mereka sifatkan sebagai kurang waras.

Sedangkan beliau seorang wali Allah yang masyhur dikalangan para malaikat, dikenali oleh Rasulullah s.a.w yang belum pernah bertemu dengannya, namun mengetahui bahawa doa Uwais amat mustajab dan berkat. Sayidina Umar sentiasa mencari-carinya setiap kali datang musim haji.

Justeru itu ditegah memandag rendah walaupun terhadap orang fasik. Sedangkan akhir hayat orang fasik mungkin ditakdirkan Allah swt jadi salih. Islam melarang perlekeh sesama insan, sebaliknya kepada orang yang fasik hendaklah diberi nasihat agar menjadi Muslim yang baik.

3 comments:

Anonymous said...

Nasihat Syeikh Abdul Kadir Al-Jailani.
Berikut adalah tips dari Syeikh Abdulkadir Al Jailani untuk sentiasa bersangka baik/tidak memandang rendah terhadap orang lain.

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Fikirkan bahawa: "Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".

Jika bertemu anak kecil, fikirkan bahawa:
"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku"..

Jika bertemu orang tua, fikirkan bahawa:
"Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, fikirkan bahawa:
"Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang jahil, fikirkan bahawa:
"Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia jahil (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya. Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, fikirkan bahawa:
"Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk."

~PM~ said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

subhanallah...
mohon copy ya

Post a Comment

Halwa Telinga

 
Copyright 2009 Rimbunan Taqwa. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
Blogger Showcase