Pages

Saturday, March 5, 2011

Masjid Bukan Alasan

Hidayah adalah milik Allah swt. Membimbing mempermudahkan dan menggerakan hati dan diri mendekatkan diri kepada Allah. Terkadang tertewas dengan pujukan duniawi. Segera merayu kepada Yang Maha Mengasihi agar ditetapkan hati berada di landasan yang benar.

“Tujuh Golongan yang akan dinaungi oleh Allah dibawah Naungan-Nya pada hari yang tidak ada naungan selain naungan-Nya iaitu pemimpin yang adil, pemuda yang senantiasa rajin beribadah kepada Allah swt, laki-laki yang hatinya selalu terpaut dengan masjid, 2 orang yang saling mencintai kerana Allah, berkumpul dan berpisah hanya kerana Allah. Laki-laki yang diajak berzina oleh perempuan yang berkedudukan tinggi lagi berparas cantik lantas ia berkata “Sesungguhnya aku takut kepada Allah SWT”, Laki-laki yang bersedekah secara sembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang disedekahkan oleh tangan kanannya, dan laki-laki yang senantiasa berdzikir kepada Allah hingga mengalir deras airmatanya”.
( Hadist Riwayat Bukhari-Muslim )

Muda-mudi pada zaman fitnah ini menganggap meniggalkan solat sebagai perkara yang ringan. Bukankah solat merupakan ibadah yang difardhu kan keatas umat Islam yang ber'akal'? Sekiranya solat bersendirian telah di pandang ringan, apatah pula solat yang dilakukan secara berjemaah??? Semoga Allah lindungi kita daripada termasuk di dalam golongan yang dimurkai Allah.

Sesetengah pula melengahkan waktu bersolat dengan pelbagai alasan;  seperti kain yang dipakai berpeluh, tak jumpa masjid atau surau yang proper dan berbagai lagi alasan.

K tertarik dengan beberapa keping gambar yang di jumpai. Mereka tidak menjadikan tiada masjid dan surau sebagai alasan melenggahkan waktu solat.  

Bersolat di Sebalik Tembok
Di atas Tanah
Berpayungkan sekaki Payung

Kawasan Luas

Berkaki Palsu

No Parking, Yes Solah
Bersolat di Tepi Teksi
Di Jalan Raya
Sekatan Polis
Kedai Pakaian

Di Tepi Sampan
Diatas Padang
Di stesen keretapi
Diatas Tangga
Keperluan untuk menunaikan solat di awal waktu jelas daripada hadis yang bermaksud: "Ditanya Nabi SAW, apakah amalan yang terbaik, maka jawab Nabi : Solat di awal waktu." (riwayat at-Tirmizi dan Abu Daud).

Alangkah rugi nya umat nabi Muhammad yang melenggah dan meninggalakan solat. Betapa perlunya syafaat pertolongan Mu, di akhirat sana. Syafaatkan kami ya Rasul Allah.

0 comments:

Post a Comment

Halwa Telinga

 
Copyright 2009 Rimbunan Taqwa. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
Blogger Showcase