Pages

Thursday, November 11, 2010

Amalan Di Bulan Zulhijjah

Bulan Zulhijjah adalah bulan yang terakhir daripada bulan-bulan Hijriah. Ia adalah bulan di mana para jemaah haji akan menziarahi Madinah dan Mekkah bagi melakukan ibadat haji dan umrah sebagai menyempurnakan rukun islam yang kelima serta menghidupkan syiar -syiar agama Islam seperti yang ditunjukkan oleh Nabi Ibrahim a.s dan anaknya, Nabi Ismail a.s.

Imam Ahmad meriwayatkan dari Ibnu Umar r.a bahawa Baginda s.a.w bersabda, "Tiada suatu hari pun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari 10 Zulhijjah ini, oleh kerana itu perbanyakkan padanya tahlil (La Ila ha IllaAllah), takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdulillah)"

Ibnu Hibban di dalam kitab sahihnya meriwayatkan daripada Jabir r.a bahawa Baginda s.a.w bersabda: "Seutama-utama hari adalah hari "Arafah" pada 9 Zulhijjah dan bagi yang tidak menunaikan haji pada hari itu, adalah digalakkan untuk berpuasa sunat wukuf Arafah"

Antara amalan-amalan yang dianjurkan  untuk diamalakan didalam bulan Zulhijjah adalah:

Menunaikan ibadah haji dan umrah yang merupakan sebaik-baik amalan. Sabda Rasulullah s.a.w " Umrah ke umrah yang lain menghapuskan dosa yang dilakukan diantara keduanya dan haji yang baik (diterima) tiada baginya balasan melainkan syurga."

Disyariatkan amalan korban (menyembelih haiwan ternakkan) pada hari raya haji dan hari-hari Tasyrik (11,12 dan 13 Zulhijjah). Ia merupakan sunnah (amalan) Nabi Ibrahim a.s setelah Allah Ta'ala mengujinya dengan perintah menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s tetapi ditebus ujian itu dengan digantikan seekor haiwan untuk disembelih.

Setiap muslim hendaklah berusaha untuk menunaikan solat hari raya haji secara berjemaah, mendengar khutbah yang dibaca oleh imam selepas solat tersebut supaya mendapat pengajaran daripadanya.

Perbanyakkan berpuasa sunat terutama pada hari Arafah. Dalam sebuah hadis qudsi: "Puasa itu adalah bagi-Ku dan Akulah yang membalasinya, dia meninggalkan keinginan nafsunya, makanan dan minuman semata-mata kerana-Ku."

Bertaubat dan meninggalkan segala kemaksiatan dan dosa kepada Allah s.w.t. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a, Baginda s.a.w bersabda bermaksud " Sesungguhnya Allah mencemuh (tidak suka) apabila seseorang hambanya melakukan perkara yang di tegahNya (muttafaq' alaihi)".

Memperbanyakkan amalan salih (baik) terutama amalan-amalan sunat seperti bertakbir (Allahu Akbar), berzikir dan berselawat keatas Rasulullah s.a.w, solat sunat, bersedekah, membaca al-Quran dan menyeru kepada kebaikkan dan mencegah dari kemungkaran.

Disyariatkan bertakbir pada beberapa hari yang mulia itu pada waktu siang dan malam terutama selepas menunaikan solat fardhu lima waktu yangg dikejarkan secara berjemaah.Bagi mereka yang tidak menunaikan ibadah haji, takbir bermula pada waktu Zuhur hari raya haji (10 Zulhijjah), kesemuanya berakhir sehingga waktu Asar pada hari ke (13 Zulhijjah).

Zulhijjah ini menghimpunkan pelbagai kelebihan dan keistimewaan yang disediakan oleh Allah bagi muslim yang mengharapkan keredhaan dan pengampunan dari Nya.

0 comments:

Post a Comment

Halwa Telinga

 
Copyright 2009 Rimbunan Taqwa. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
Blogger Showcase